Olen aiemminkin mesonnut blogeissani Finnkinon aiemmista hintojen nostoista (linkki 1 ja linkki 2). Nyt mesoan enemmän, koska juhannuksen jälkeen hinnat muutetaan Finnkinon oman tiedotteen mukaan ”selkeämmiksi”, koska hinnat määräytyvät elokuvan mukaan.

Jatkossa elokuville on siis kolme hintakategoriaa: classic, normal ja special. Hinnat määräytyvät juuri tuossa järjestyksessä, eli classic on halvin ja special on kallein. Kategorioita ei juuri missään ole avattu. Ainoastaan tiedotteessa mainitaan, että specialit ovat harvinaisimpia ohjelmistossa.

Koska tätä hinnoittelua ei ole missään avattu, niin päätin katsoa itse, miten ensi maanantaina (22.6.) elokuvien hinnat määräytyvät. Satunnaisotannalla valikoin muutaman uudemman ensi-illan ja vanhemman ensi-illan, ja katsoin, paljonko elokuvasta saa pulittaa. Tässä tulos. Elokuvien yhteydessä on mainittu myös kesto ja ensi-iltapäivä.

Avengers: Age of Ultron 2D (22.4.2015. 2h 22min): 12,50€
Big Game (19.3.2015. 1h 30min): 11€
Birdman (16.1.2015. 2h): 10€
Entourage (12.6.2015. 1h 45min): 11€
Fast & Furious 7 (1.4.2015. 2h 17min): 12,50€
Jurassic World (12.6.2015. 2h 4min): 12,50€
Luokkakokous (25.2.2015. 1h 28min): 11€
Mad Max: Fury Road (15.5.2015. 2h 1min): 12,50€
Spy (5.6.2015. 2h): 11€
Tomorrowland (22.5.2015. 2h 10min): 11€

Kuten näemme, on tuossa listassa ehkä joku johdonmukaisuus. Isojen Hollywood-studioiden ”tent polet” menevät special-kategoriaan, kun taas lähes kaikki muut tippuvat ns. normal-kategoriaan. Ainoa ”classic” näytti olevan Birdman, jolla halvempi hinta on ihan ymmärrettävä, koska elokuva on jo kotitallennelevityksessä.

Mutta on specialeissa nähtävissä myös epäjohdonmukaisuuksiakin. Loogisesti ajateltuna lisähinnan voisi perustella ensi-illan tuoreudella ja kestolla. Pitkiä elokuvia ei voida näyttää niin montaa päivässä, joten hinnassa voisi kompensoida menetettyjä näytösmääriä. Ensi-illan tuoreus taas antaisi syyn odottaa halvempia näytöksiä myöhempään ajankohtaan.

Näinhän hinnoittelu ei näemmä mene. Lähes samoihin aikoihin tulleet studiomammutit Mad Max ja Tomorrowland kun maksavat aivan eri summan, vaikka Tomorrowland on pidempi ja tuoreempi. Pidempi ja tuoreempi on tässä tapauksessa siis halvempi. Samoin Entourage ja Jurassic World maksavat eri summan, vaikka ensi-ilta on ollut samana päivänä ja kestossa on eroa vain vartti.

Nykyinen vielä lauantaihin asti oleva hinnoitteluhan on mennyt ajankohdan mukaan. Arkipäivät ovat halvempia, illat kalliimpia ja viikonloput kalleimpia. Pari vuotta sitten yli kaksi ja puoli tuntia kestäneisiin elokuviin lisättiin euro. Elokuvakohtaista hinnoittelua oli siis vain keston mukaan. Loogista ja selkeää.

Nyt hinnoittelusta saa logiikkaa ja selkeyttä etsiä toden teolla. Periaatteessahan hinta määräytyy hitin perusteella. Kovia lukuja vetäneet Avengers, Fast & Furious, Jurassic World ja Mad Max ovat kalliita, koska ne vetävät yleisöä. Mutta sitten taas vuoden isoin hitti Luokkakokous putoaa halvempaan kategoriaan.

Eli siis voisiko joku selittää minulle, miten tuleva hinnoittelujärjestelmä on selkeä? Mistä katsoja voi tietää ennen näytösten ilmoittamista, mihin hintakategoriaan elokuva menee, jos kestolla ja ensi-illan päivällä ei ole mitään väliä? Pitäisikö säästäväisemmän toivoa elokuvasta floppia, että siitä tulee ns. normal-kategorian elokuva, jos hinta määräytyy hittiyden mukaan? Onko tässä mitään tolkkua?

EDIT: Lisättäköön vielä se fakta, että näytöksen ajankohdallahan ei siis ole mitään väliä. Kyseiset hinnat pätevät siis koko maanantain. ”Special”-leffa on siis arkena ennen viittä peräti viisi euroa kalliimpi kuin ennen. Viikonloppuna hintaan lisätään kaksi euroa lisää.